Jak si vypěstovat doma Stevii

Stevie je poměrně choulostivá rostlina vyžadující teplé a slunečné prostředí, vždyť nakonec i pochází z tropického pásma.

Je však možné ji pěstovat i v domácím prostředí. Budete na to potřebovat větší květináče s průměrem nad 30 cm a vysoce kvalitní půdu.

Semínka seženete v semenářských obchodech. Zkusit můžete také některé obchody zaměřených na bydlení jako například OBI. Pokud byste ji tam nesehnali, na internetu si vyhledejte eshopy, které je prodávají.

Květináče umístěte na místo, kde přímo dopadá slunce a pravidelně zalévejte, aby půda nevyschla. Půdu před vysazením dobře prokypřete.

Aby půda nevyschla, v létě je dobré ji překrýt čerstvě posekanou trávou a tu alespoň jednou za týden vyměňovat. Půda však nesmí být ani promočená, proto se ujistěte, že má květináč dobře zabezpečený odtok.

Pokud by kořeny byly promočené, rostlinka by mohla zavadnout. Narůstá do výšky 30 až 90 cm.

V létě a na podzim, kdy bude stevie kvést, odstříhávejte květy, abyste podpořili růst nových listů. Listy jsou nejsladší právě v době před květem.

Zpracování a konzumace stevie

Když listy plně dorostou, odtrhněte je, odstraňte stopky a vysušte.

Listy sušíme tak, že je rozložíme na nějakou vlněnou látku (ne kovový povrch) a položíme na přímé slunce.

Vysušené by měly být v průběhu už 1 až 2 dnů. Následně je rozdrťte na prášek a ten uskladněte ve vzduchotěsné skleněné uzavíratelné nádobě.

Prášek si pak přidávejte do vašich oblíbených jídel a nápojů.

Na závěr už jen jedno malé upozornění

Tak jako se vším, ani se Stevií to příliš nepřehánějte. Její dlouhodobá a nadměrná konzumace může totiž snižovat množství spermií u mužů.

Jinak je, ale zcela neškodná a poskytne vám množství zdravotních přínosů zmíněných výše v tomto článku.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts