Zde je 9 znaků hormonální nerovnováhy:

1. Neustálé nabírání hmotnosti

Když bojujete s nadváhou, nemusí to vždy znamenat, že máte špatnou stravu. Může to být jeden z příznaků hormonální nerovnováhy. Tzv. „stresový hormon“ kortizol je vylučován nadledvinkami. Je-li tvorba kortizolu narušena kvůli stresu nebo z jiné příčiny, může to vést k přibírání, ale může to také ovlivňovat, v které části těla se budou tato kila více akumulovat.

Zvýšená tvorba kortizolu stimuluje zvýšení hladiny inzulinu uvolňovaného do krve. To ovlivňuje hladinu krevního cukru, což často vede ke zvýšené chuti k jídlu.
Bylo zjištěno, že zvýšení hladiny kortizolu může vést k ukládání „toxického tuku“ v oblasti břicha. To zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, a to jak infarktu, tak i mozkové mrtvice.

2. Padání vlasů

Kdysi se věřilo, že hlavní příčinou padání vlasů je nedostatek testosteronu, což může být opravdu prvotní příčinou. Nicméně dnes již víme, že hlavním viníkem je dihydrotestosteron, neboli DHT. Proto i když ženy mají v těle pouze nízkou hladinu testosteronu, může přítomnost DHT způsobit padání vlasů.

3. Nadměrné pocení

To je další příznak hormonální nerovnováhy. Ženy procházející menopauzou nebo perimenopauzou často trpí návaly horka. V noci během spánku se jim říká noční pocení a jsou někdy předzvěstí nástupu samotné menopauzy, pokud k ní ještě nedošlo.
Toto noční pocení může být u žen i mužů důsledkem problémů endokrinního systému, které vznikly z důvodu nadměrné nebo nedostatečné tvorby hormonů, jako je serotonin.

4. Pocity vyčerpání

Únava je další příznak hormonální nerovnováhy, zejména máte-li dostatek kvalitního spánku, ale i přesto po probuzení pociťujete únavu. Příčinou by znovu mohl být kortizol. Kortizol vede k neustálé pohotovostní reakci, vzhledem k „syndromu přípravy na boj nebo útěk“, který nastává, když pociťujeme stres. Jsme-li ve stresu příliš často, může to vést k pocitu únavy.

V případě chronického stresu lidé často zažívají nadledvinovou únavu, která je důsledkem vysoké hladiny kortizolu. Kortizol ve skutečnosti řídí něco, co nazýváme cirkadiánní rytmus. Nakonec dochází k jeho narušení a vede k velice nízkým hladinám kortizolu v pozdních denních hodinách. Vyvolává to pocity marnosti a únavy.

Pocity únavy může navíc vyvolávat další hormonální problém, který vzniká při hodně vysokých hladinách TSH (tyreotropní hormon). Příčinou může být špatná funkce štítné žlázy, známá jako hypotyreóza.

5. Chuť na sladké

Chuť na sladké může být také příznakem hormonální nerovnováhy, za kterou může štítná žláza. Je důsledkem hypotyreózy, kdy je funkce žlázy nedostatečná. Tento stav může vyvolat také přetížení nadledvin.

Tato reakce může být součástí „přípravy na boj nebo útěk“, pomocí které tělo zvýší tvorbu adrenalinu a kortizolu. Bohužel vše sladké je obrovským zdrojem energie, který podporuje proces přípravy na boj nebo útěk, i když jen na velmi krátký čas.

6. Špatná nálada

Máte-li špatnou náladu, jste-li podráždění nebo máte strach či depresi, může být příčinou opět štítná žláza, a znovu ze stejného důvodu, tj. nadměrné tvorby TSH způsobené hypotyreózou.

7. Nespavost a přerušovaný spánek

Ženy procházející menopauzou nebo perimenopauzou často trpí nespavostí a přerušovaným spánkem. Je to kvůli obrovské změně hormonální rovnováhy, ale přetrvávající nespavost a přerušovaný spánek bohužel tento stav ještě zhoršují.

Během spánku dochází k regulaci hladin hormonů a rovnováhy, takže nedostatek spánku ovlivní až 10

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/